Regulament

Caracteristicile competiției RETEZAT MOUNTAIN RUN:

1. Evenimentul din Râușor de pe data de 10.08.2024 reprezintă o competiție 100% outdoor, cu un puternic caracter montan care se desfășoară în masivul Retezat. Traseele sunt marcate cu marcaj aplicat de către organizatori (bandă plastic,steguleț, indicatoare), direcționare cu voluntari și în unele zone cu marcaj turistic.
Întregul traseu se întinde pe poteci turistice, drumuri forestiere, pante cu înclinare mare și zone accidentate, mare parte prin zone cu bolovani etc. Segmente din traseu trec prin pajiști, zone împădurite, gol alpin (creste, culoare, abrupturi, văi, grohotișuri, jnepenișuri etc). Toate acestea necesită din partea participantului experiență si cunoștințe speciale cum ar fi:

  • să aibă cel puțin o experiență generală despre munte;
  • să aibă abilitatea să parcurgă în siguranța un traseu într-o zonă alpină;
  • să fie îndeajuns de experimentat să parcurgă un traseu alpin dificil;
  • să aibă un bun simț al direcției în teren montan chiar și în condiții de vreme rea și vizibilitate redusă (ceață). Aceasta înseamnă ca fiecare participant să fie capabil să folosească informațiile despre trasee pentru a ajunge în siguranță la destinație;
  • să cunoască regulile de comportament în caz de pericol și urgență în zona montană;
  • să dea dovadă de fair play și prietenie și să acționeze în consecință atunci când situația o cere;
  • trebuie să știe și să aibă o atitudine care să țină cont de faptul că oricât de multe măsuri de siguranță ar lua organizatorii, nu sunt si nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competiției,mediul si condițiile în care se desfășoară aceasta;
  • să știe și să țină cont de faptul că niciun premiu nu este mai presus de sănătatea și de viața lui sau a altor participanți și să acționeze în consecință atunci când simte sau observă un pericol.

2. Cursele din cadrul Retezat Mountain Run 2024 sunt competiții de alergare montană, contracronometru, individuale, care cuprind 3 probe: MARATON, SEMIMARATON și CROS.

3. TRASEE:

3.1 CROS : lungime aprox. 12,8 km cu diferență de nivel pozitivă de aprox. 1260 m: De la baza pârtiei Râușor, traseul pleacă spre Refugiul Condor – Valea Șteviei – Şaua Lolaia – Vf. Retezat – Vf. Preluce – Culmea Valerească – urmărește drumul forestier spre sosirea de la baza pârtiei Râușor.

3.2. SEMIMARATON : lungime aprox. 24,9 km cu diferență de nivel pozitivă de aprox. 1960 m:– De la baza pârtiei Râușor, traseul pleacă pe drumul forestier spre Culmea Valerească – Vf. Preluce – Vf. Retezat – Şaua Retezat – sub Vârful Bucura I – Tăul Porții – Lacul Bucura(Refugiul Salvamont) – Şaua Bucurei – Lacul Pietrele – Valea Pietrelor – Cabana Gențiana – Cabana Pietrele – Valea Stânișoarei – Culmea Ciurila – sosire baza pârtiei Râușor.

3.3. MARATON (probă inclusă în Circuitul Carpatilor de Alergare Montană): lungime aprox. 39,7 km cu diferenta de nivel pozitiva de aprox. 3340 m: De la baza pârtiei Râușor, traseul pleacă pe drumul forestier spre Culmea Valerească – vf. Preluce – vf. Retezat – Şaua Retezat – sub Vârful Bucura I – Tăul Porții – Lacul Bucura (Refugiul Salvamont) (T1) – Caldarea Berbecilor – vf Peleaga – vf Papusa – vf Papusa Mica – sub vf Custura – saua Plaiul Mic – Poiana Pelegii(T2) – Lacul Bucura – Şaua Bucurei – Lacul Pietrele – Valea Pietrelor – Cabana Gențiana – Cabana Pietrele – Valea Stânișoarei – Culmea Ciurila – sosire baza pârtiei Râușor.

3.4. Traseele publicate pot suferi modificări din diferite motive care includ condiții meteo, sigurațăa, restricții de circulație etc.

4. CATEGORII DE VÂRSTĂ:

4.1. Concursul se adresează celor care au împlinit vârsta de 18 ani până la data de 10.08.2024 și sunt apți medical pentru acest tip de efort. În acest sens, fiecare concurent va completa la fața locului declarația de responsabilitate și va prezenta un act de identitate.

4.2. Categorii CROS:

feminin: 18-35 ani, 35-55 ani, 55 plus
masculin: 18-35 ani, 35-55 ani, 55 plus
4.3. Categorii SEMIMARATON:
feminin: 18-35 ani, 35-55 ani, 55 plus
masculin: 18-35 ani, 35-55 ani, 55 plus
4.4. Categorii MARATON:
feminin: 18-35 ani, 35-55 ani, 55 plus
masculin: 18-35 ani, 35-55 ani, 55 plus

• Va fi luată în considerare vârsta împlinita la data concursului
• IMPORTANT: Categoriile unde vor fi mai puțin de 5 participanți se vor asimila cu categoria imediat inferioară sau superioară.

5. ÎNSCRIEREA ÎN CONCURS:

5.1. Pentru înscriere se va utiliza formularul afișat pe site. Validarea înscrierii se face dupa plata taxei de înscriere. Dacă, în urma analizei experienței montane, se constată că nu se îndeplinesc condițiile de participare la MARATON solicitantul are opțiunea de a participa la una din celelalte curse cu restituirea diferenței de sumă sau retragerea din competiție cu restituirea integrală a sumei de bani. Organizatorii își rezervă dreptul de a alege participanții.
5.2. Taxa de participare este :
CROS
• 120lei – plata prin bancă până la data de 30.06.2024
• 130lei – plata prin bancă până la data de 31.07.2024, ulterior plata se va face numerar până la data de 10.08.2024 ora 7:30.
SEMIMARATON
• 130lei – plata prin bancă până la data de 30.06.2024
• 160lei – plata prin bancă până la data de 31.07.2024, ulterior plata se va face numerar până la data de 10.08.2024 ora 6:30.
MARATON
• 150lei – plata prin bancă până la data de 30.06.2024
• 180lei – plata prin bancă până la data de 31.07.2024, ulterior plata se va face numerar până la data de 10.08.2024 ora 6:30.
Pentru înscrierea la fața locului cu plata în numerar nu se garantează existența tricoului în kitul de participare.
Plata taxei se va face in contul:
• Asociatia Casa Bunicilor Retezat
• C.I.F. : 47723560
• Cont : RO21BTRLRONCRT0669360001
• Mentiune plata : “Nume/Prenume – taxă participare maraton/semimaraton/cros”
• Pentru plata direct în contul asociației a taxei de participare (fără utilizarea aplicației de plată din site-ul competiției) trebuie trimisă dovada plății pe adresa de e-mail: contact@retezat-maraton-rausor.ro
5.3.Termenul limită de inscriere este 10.08.2024 august 2024 ora 6:30 pentru MARATON și SEMIMARATON și 7:30 pentru CROS.Tot până la această data trebuie făcută dovada transferului bancar. Ulterior acestei perioade cererile de înscriere în concurs precum si viramentele nu mai pot fi luate in considerare.
5.4. În caz de neprezentare la start, abandon, retragere din orice motiv sau în cazul anulării competiției provocate de o situație de forța majoră sau din motive care nu depind de organizator, TAXA DE PARTICIPARE NU SE RESTITUIE.

6. ECHIPAMENT:

6.1. Echipament obligatoriu: încălțăminte adecvată tip trail-running, tricou, borsetă sau rucsac, pahar/bidon pt. minim 0.5 litri lichide plin la start, telefon, folie supraviețuire, haină impermeabilă, căciulă/bentiță/buff si numărul de concurs (ultimul va fi asigurat de organizatori). Pentru cursa de maraton lanterna va fi obligatorie;
Verificarea echipamentului va fi efectuată la intrarea în zona de start iar lipsa unui element din echipamentul obligatoriu duce la descalificarea concurentului fără
6.2. Echipament recomandat: bete trekking, fluier, suprapantalon, bluza manecă lungă;
6.3. În functie de prognoza meteo, echipamentul obligatoriu se poate modifica (prin adaugare ) iar acest lucru poate fi anuntat la locul de desfasurare al concursului: bluză mânecă lungă și pantalon lung. Echipamentul va fi verificat la intrarea in zona de start.

7. NUMĂR DE CONCURS / ACREDITARE:

7.1. Numărul de concurs va fi primit la fața locului, după ce participantul va fi completat si semnat declarația de responsabilitate;
7.2. Numărul de concurs trebuie purtat vizibil pe toată durata cursei;
7.3. Numărul nu trebuie sa fie tăiat sau modificat sub nicio forma. Nerespectarea acestui lucru atrage descalificarea;
7.4. Numărul de concurs ține loc și de acreditare. Acesta transmite fiecarui posesor anumite drepturi inclusiv cel de a participa la masa care va avea loc dupa cursă.
 
8. RIDICARE KIT / ȘEDINȚA TEHNICĂ:

8.1. Ridicarea kiturilor de concurs va avea loc cu o zi înaintea competiției între orele 15.00-23.00 și în dimineața concursului între orele 6.00 si 7.30;
8.2. Ședința tehnică va avea loc la fața locului, în seara dinaintea cursei, începând cu ora 20.00. Înainte de start poate avea loc un briefing unde se vor transmite noutăți si modificări apărute.

9. CRONOMETRAJ: se va face la secundă.

10. STARTUL: – 10 august 2024, ora 07.00, de la baza pârtiei Râușor pentru MARATON și SEMIMARATON;
– 10 august 2024, ora 08.30, de la baza pârtiei Râușor pentru CROS.

Zona de start se deschide cu 30 minute înaintea plecării în cursă și va fi deschisă timp de 10 minute după start. Cei care au pierdut startul și vor pleca în cursă în aceste 10 minute trebuie să anunțe oficialii de la start. Participanții care vor lua startul dupa cele 10 minute nu vor fi luați în considerare in clasament.

11. PUNCTE DE CONTROL:

Pe traseu sunt amplasate puncte de control obligatorii. Participanții care nu trec printr-un punct de control, indiferent de motiv, vor fi descalificați. Numărul de concurs al fiecarui competitor poate fi notat în ordinea sosirii la fiecare punct de control.

12. TIMPI LIMITĂ:
12.1. SEMIMARATON: 20,00 la SOSIRE;
12.2. Orice modificare a timpilor limita va fi anunțată înainte de plecarea in cursă.
12.3. Participanții trebuie să treacă prin aceste puncte până la orele fixate, altfel, pentru propria lor siguranță, vor fi opriți si îndrumați să se retragă spre zone sigure.
12.4. Participanții care nu se încadrează în timpii limită vor preda numărul de concurs arbitrilor din punctul de control la care a fost stabilit timpul limită. Retragerea din cursă va fi notată pe foaia de arbitraj. Numărul de concurs va fi returnat ulterior la sosire.

12.2. MARATON:
• T1 – ORA 11:00 la LACUL BUCURA;
• T2 – ORA 15:30 la POIANA PELEGII.
• T3 – ORA 20:00 SOSIRE

Participantii pot opta pentru retragerea din cursă pe traseul de semimaraton sau prin coborâre prin forțe proprii la Poiana Pelegii de la Lacul Bucura (T1) sau direct in Poiana Pelegii la T2; din acest punct (Poiana Pelegii) va fi asigurată mașină de transport către punctul de sosire.
De asemenea va fi asigurata mașină de transport din Cârnic pentru cei ce optează pentru retragerea din cursă de la cabana Pietrele.

13. SOSIREA: Linia de sosire este comuna cu cea de start, fiind amplasata la baza pârtiei Râușor.

14. OPRIREA / RETRAGEREA DIN CURSĂ:

14.1. Organizatorul își rezervă dreptul de a opri un participant dacă s-a accidentat după start iar starea nu-i mai permite să continue cursa sau în cazuri excepționale;
14.2. Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea să continue cursa, indiferent de motiv, este obligat să anunțe organizatorul la unul din următoarele locuri: start, punctele de control, sosire sau sunând la numărul care va fi anunțat la ședința tehnică și/sau notat pe numărul de concurs.
14.3. Neanunțarea retragerii din cursă duce la o operațiune de căutare si salvare pe cheltuiala participantului implicat.
14.4. Retragerea va fi confirmată prin semnătura pe foaia de arbitraj.
14.5. Orice participant care se retrage din cursă va fi ajutat să aleagă cea mai bună variantă de retragere, dar este responsabil pentru transportul propriu pe ruta pe care o va folosi și acțiunile ulterioare momentului și locului retragerii dacă nu respecta indicațiile organizatorilor. Excepție fac cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.

15. CONSERVAREA NATURII:

Cursele din cadrul RETEZAT MOUNTAIN RUN se desfășoară în aria Parcului Național Retezat. Abandonarea de resturi, ambalaje, echipament pe trasee și/sau distrugerea deliberată a mediului înconjurator va atrage dupa sine DESCALIFICAREA ȘI IMPOSIBILITATEA PARTICIPĂRII LA VIITOARELE EDIȚII .

16. SUPORTERI / AJUTOR:

16.1. Suporterii pot încuraja orice competitor cu condiția să respecte regulile de circulație, indicațiile autorităților și/sau  ale oficialilor și să nu împiedice desfășurarea competiției. Pe parcursul traseului nu este permis niciun ajutor venit din exterior (suporter, spectator etc.) excepție făcând asistența acordată în punctele de realimentare amenajate unde competitorii pot primi si alte alimente sau lichide în afara celor oferite de organizatori.
16.2. Asistența între concurenţi este permisă şi în afara zonelor special amenajate. Prin asistenţă se înţelege susținerea cu apă, alimente, accesorii, etc.

17. ALTE REGULI:

17.1. Traseul de concurs nu este închis altor participanți la trafic (autovehicule, vehicule, pietoni, turiști, animale si alții). Acest fapt atrage asupra participanților obligația de a respecta regulile de conduită în trafic impuse de lege. Orice accident provocat și/sau în care au fost implicați participanți la RETEZAT MOUNTAIN RUN , survenit în timpul desfășurării acestuia din nerespectarea regulilor de concurs si a regulilor de conduită în trafic impuse de lege, va fi în responsabilitatea celor implicați în accident. Vă rugăm respectați natura si turiștii prezenți pe traseele turistice. Un salut adresat acestora nu poate să facă rău. Vă mulțumim!
17.2. Fiecare competitor are obligația să urmeze traseul oficial, să respecte indicațiile arbitrilor, să nu folosească scurtături sau alte avantaje similar;
17.3. Orice competitor trebuie sa dea dovada de fair-play și să permită unui concurent mai rapid să treacă în fața sa fără a-l obstrucționa, să acorde asistență unui competitor aflat în dificultate și care îi solicită aceasta;
17.4. Traseele sunt neamenajate și neprotejate de aceea există un risc de rănire și/sau deces din pericolele obișnuite pentru competițiile outdoor. Acestea includ și nu se rezumă doar la: coliziuni cu autovehicule (zona de start), pietre, stânci, copaci, oameni, alte obiecte, căderi, alunecări, răni provocate de căldură, insolație, deshidratare, arsuri, rău de altitudine, căderi de pietre, pământ, grindină, viituri, furtuni, fulgere, animale, incendii, efort fizic;
17.5 În condiții de soare și secetă este necesară apă pe traseu, izvoarele fiind secate (porțiunea până la Lacul Bucura) – vă rugăm să aveți apă suficientă asupra dumneavoastră. Va fi asigurată apă în punctul de pe vârful Retezat doar pentru cazuri extreme;
17.6 În condiții de descărcări electrice vă rugăm să vă adăpostiți, opriți alergarea, nu țineți bețele lângă dumneavoastră și opriți telefoanele mobile.

18. PENALIZARI:

18.1. Penalizare 30 minute: lipsa unui articol din echipamentul obligatoriu pe parcursul cursei (penalizarea se aplică pentru fiecare obiect);

18.2. Descalificare:
• nerespectarea regulilor competiției;
• dopingul;
• scurtarea traseului;
• modificarea numărului de concurs;
• abandonarea de resturi, ambalaje, echipament pe trasee și/sau distrugerea deliberată a mediului înconjurător;
• lipsa de fair-play față de participanți, oficiali, public etc.
18. CONTESTAȚII:

18.1. Orice participant poate face contestație împotriva altui participant care nu a respectat regulile competiției sau împotriva deciziei oficialilor;
18.2. Contestația scrisa se va depune la secretariatul concursului în maxim 15 minute de la afișarea rezultatelor provizorii. Rezolvarea contestațiilor se va face până la festivitatea de premiere.

19. PREMIEREA

Toți concurenții care trec linia de sosire vor intra in posesia medaliei de participant.
19.1 Se vor premia primii 3 concurenți masculin și feminin de la cele 3 curse , categorie de vârstă și open. Concurenții premiați la open nu vor fi premiați și la categoria de vârstă.
19.2. Acordarea punctajului pentru clasamentul Circuitului Carpaților de Alergare Montană se face conform regulamentului acestuia care poate fi consultat accesând linkul https://www.circuitulcarpatilor.org/regulament.html.
19.3. Prin înscriere, achitarea taxei si participare fiecare concurent confirmă că a citit, înțeles și acceptat condițiile prezentului regulament, își asuma riscurile care
decurg din participarea la RETEZAT MOUNTAIN RUN 2024 și sunt responsabili pentru propriile actiuni care ar trebui sa tina cont de circumstanțe  relevante ca: schimbarea vremii, trafic, condiții meteo, zona în care se afla, echipament.

Organizator : Asociatia Casa Bunicilor Retezat